SPORT
SPORT


Povijest sporta u Đurmancu seže u 1934. godinu kada je „Gjurmanec doživio rijetku slavu - priredila je Sokolska četa svoju prvu javnu vježbu....“.  Nakon toga nema spomena sporta sve do 1964. godine jer su „stariji smatrali da je za djecu zdravije da se bave povrtlarstvom nego da ganjaju loptu“, a i bilo je to vrijeme II. svjetskog rata kada su mladi rušili rekorde na radnim akcijama u izgradnji putova i domova. Spomenute godine sagrađeno je igralište ispred zgrade škole, na mjestu dotadašnjih školskih vrtova. Time su stvoreni oni minimalni uvjeti za razvoj sportskog života. Od 1971. godine djelovalo je Sportsko društvo Mladost Đurmanec i to u nogometnoj, rukometnoj, košarkaškoj, atletičarskoj i šahovskoj sekciji. Postizali su niz uspjeha prvo na osnovnoškolskoj, a zatim i na višim razinama. Postupno su se razvijale i ostale vrste sportova kao što je stolni tenis, streljaštvo i kros.

Godine 1982. osnovan je Malonogometni klub Đurmanec, a daljnji iskorak u organiziranom bavljenju ovim sportom učinjen je 2001. godine osnivanjem Općinske lige malog nogometa Đurmanec. Prvi kup općine Đurmanec odigran je u listopadu iste te godine. Liga se odigrava svake godine u periodu od travnja do listopada, uz ljetnu stanku, a utakmice se igraju na igralištu Osnovne škole.

Trenutno na području općine djeluje nekoliko udruga koje se bave poticanjem na bavljenje sportom i   promicanjem važnosti bavljenja rekreacijom u cilju poboljšanja zdravlja. To su redom Sportsko društvo Đurmanec, Sportsko društvo Jezerišće, Udruga za sport i rekreaciju Gornja Podbrezovica, Udruga za sport i rekreaciju Zagorska Koprivnica, Sportsko društvo Mladost Macelj, Sportska udruga Hlevnica, Sportsko društvo Javor, te Paučica.