OBILJEŽEN EUROPSKI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE TOTALITARNIH REŽIMA
Dana 23. kolovoza 2017.g. u Maclju je kod grobnice uz spomen – crkvu Muke Isusove svečano obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima, za žrtve ratnih i poratnih stradanja poubijane od komunističkih zločinaca u Drugom svjetskom ratu.
Učinili su to polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved, saborski zastupnik Žarko Tušek, predsjednik Udruge Macelj 1945. Stjepan Bačić s fra Dragom Brglezom, općinski načelnik Damir Belošević i njegova zamjenica Ivančica Hrček, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i njegovi zamjenici Branko Varjačić i Drago Kozina, načelnici Lobora, Mihovljana i Novog Golubovca te ostali predstavnici lokalnih vlasti, članovi Udruge Macelj 1945. i ostalih udruga, a molitvu je uputio župnik p. Vlado Mustač.
Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. Slijedom toga, 2011. Hrvatski sabor proglasio je 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Hrvatskoj.
[25.08.2017]