Općina Đurmanec Općina Đurmanec

Dječji vrtić Đurmanec domaćin stručnog skupa dječjih vrtića Krapinsko-zagorske županije! „Budućnost naše zajednice uvelike ovisi o kvaliteti obrazovanja naše djece”

27. travnja 2023. Izdvojeno

O važnosti senzorne integracije te poteškoćama koje iskazuje sve veći broj djece bilo je govora na stručnom skupu ravnatelja, stručnih suradnika i odgajatelja dječjih vrtića Krapinsko-zagorske županije.

Stručnom skupu prisustvovalo je preko 50 sudionika, a tema skupa bila je „Rana stimulacija osjetila – senzorna integracija i iskustva Dječjeg vrtića Gajnice”. Upravo je Dječjem vrtiću „Đurmanec” pripala privilegija biti domaćinom ovog stručnog skupa na vrlo važnu temu.

-Iznimna nam je čast ugostiti odgajatelje, stručne suradnike i ravnatelje svih dječjih vrtića iz naše županije. Smatram da je ova tema itekako važna, što dokazuje i velika zainteresiranost svih sudionika stručnog skupa. Iskustva iz prakse su najvrednija i nadam se da su svi sudionici izašli s nekim novim spoznajama i idejama za rad s djecom – poručila je ravnateljica Dječjeg vrtića Đurmanec Jasmina Klasić.

Stručni skup vodile su ravnateljica Dječjeg vrtića Gajnice Iva Mondecar, logopedinja Anita Madarazzi i Ružica Podhraški, odgojitelj savjetnik.

Dječji vrtić Gajnice stručni je razvojni centar programa Rana stimulacija osjetila – senzorna integracija. Na skupu je predstavljeno kako je Dječji vrtić Gajnice ušao u realizaciju tog programa, na koji način se kod njih provodi taj program i kako oni stimuliraju i postižu stimulaciju svih osjetila kod djece – sve kroz primjere iz prakse.

Danas se susrećemo sa sve većim brojem djece s poteškoćama senzorne integracije. Razlog tomu može se pripisati što su djeca sve više izložena tabletima i mobitelima, a kretanje im je ograničeno.

Stoga su voditeljice istaknule važnost poticajnog i dobro osmišljenog okruženja za djetetov razvoj. Na taj način potiče se stimulacija osjetila, i to osobito onih temeljnih koja imaju važnu ulogu za djetetov razvoj jer su temelj viših kognitivnih funkcija te baza za buduće akademsko učenje.

Načelnik Općine Đurmanec, Damir Belošević ne krije zadovoljstvo što je Dječji vrtić Đurmanec bio domaćin ovako važnoj temi.

-Veseli me spoznaja da ravnatelji, stručni suradnici i odgajatelji žele unaprijediti svoje dječje vrtiće te stvoriti našim najmlađima bolje i kvalitetnije uvjete za njihov razvoj. Djeca su naše najveće blago, a upravo budućnost naše zajednice uvelike ovisi o kvaliteti obrazovanja naše djece – poručio je Belošević.