Općina Đurmanec Općina Đurmanec

DVD Đurmanec uspješno odradio javno – pokaznu vatrogasnu vježbu – “Gašenje požara šume, evakuacija i spašavanje unesrećene osobe“

22. srpnja 2022. Izdvojeno

Vijesti

DVD Đurmanec je po planu i programu rada za ovu godinu održao javno – pokaznu vatrogasnu vježbu – “Gašenje požara šume, evakuacija i spašavanje unesrećene osobe“. Zapovjednici su bili Jurica Gretić i Nikola Pelin, a autor vježbe Mihael Pospiš.
Pretpostavljeni požar dogodio se kod kuće “Loborščak“ u Maceljskom Gorju za Praznik rada, kada je organizirana prigodna proslava i dijeljenje mesa s roštilja posjetiteljima i planinarima. Uslijed pečenja mesa na roštilju, došlo je do zapaljenja ulja i ugljena u prostoru pečenjare. Kuhar je požar htio ugasiti, no nespretnom reakcijom i nestručnim rukovanjem sredstvima za gašenje požara, požar se proširio na zapadnu, sjevernu i sjeveroistočnu stranu šume po nepristupačnom terenu. Kuhar je uslijed nespretne reakcije pobjegao od roštilja i prilikom trčanja, krivo stao i skotrljao se u šumu. Zbog nastalog požara i ozljede kuhara, djelatnik kuće “Loborščak“ odmah je evakuirao sve posjetitelje daleko od požara i nazvao dežurnu službu 193, te im objasnio što se događa.

Zadatak je bio izvršiti evakuaciju ozlijeđene osobe te joj pružiti hitnu medicinsku pomoć, ugasiti požar upotrebom visokotlačnih vitla brze navale sa šumskog vozila, autocisterne i malog navalnog vozila te “D“ tlačnom cijevnom prugom s autocisterne i “D“ tlačnom cijevnom prugom sa ŠV i naprtnjačama te leđnom puhalicom, te štititi kuću “Loborščak“ i pripadajuće prostore da se požar ne proširi s pečenjare na krovište kuće i na susjedni objekt – terasu.

Cilj vježbe bio je pokazati taktički nastup i spremnost vatrogasaca prilikom gašenja šumskog požara i evakuacija i spašavanje osobe iz šume, a drugi cilj je vidjeti kako funkcionira koordinacija između svih snaga koji interveniraju.

Po završetku analize vježbe, uslijedio je prigodni domjenak i cjelodnevno druženje oko kuće “Loborščak“. Vježbu su pratili i načelnik Damir Belošević, predsjednica Općinskog vijeća Ivančica Hrček, ujedno i načelnica stožera Civilne zaštite Općine Đurmanec, te zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije Marijan Lovrenčić.