Općina Đurmanec Općina Đurmanec

Energetski učinkovita kuća novi dom obitelji iz Putkovca: Ministar Bačić i načelnik Belošević podržali inicijativu nakon potres

27. studenoga 2023. Izdvojeno

U Putkovcu, naselju Općine Đurmanec, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić osobno je obišao inovativno rješenje obnove nakon potresa – energetski visoko učinkovitu mobilnu kuću koja predstavlja dom jednoj obitelji čija je kuća stradala u potresu.

Tvrtka ALU forma d.o.o. iz Krapine zaslužna je za izradu mobilne kuće, koristeći isključivo domaće materijale, što je naglasio i Denis Herak, predstavnik tvrtke.

– Planirana je izgradnja 100 kućica i sve su već proizvedene. Ova ovdje je veličine 25 kvadrata, a imamo i jedan model koji je 30 kvadrata. Prednost ovakvih kućica je brzina, jer nam je za izgradnju jedne kućice potreban jedan dan. Tijekom potresa ove kućice cijele “skaču” i na njima se zidovi ne mogu odvojiti – istaknuo je Herak.

Načelnik Općine Đurmanec Damir Belošević tijekom obilaska je kazao kako su na području općine od potresa oštećene 23 obiteljske kuće i Područna škola Putkovec.

-Područna škola obnavlja se iz Fonda solidarnosti i Županija je nositelj projekta. Ova kuća ovdje u Putkovcu je jedina kuća za rušenje i zahvaljujem Vladi i ministru što se to ubrzalo. Sretan sam što su ljudi dobili privremeni smještaj i nadamo se da će obitelj sljedeći Božić dočekati u svojoj novoj kući kakva im i priliči u današnje vrijeme – zaključio je Belošević.

Uz ministra Bačića, u obilasku je bio i saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.