Općina Đurmanec Općina Đurmanec

Obilježavanje 32. obljetnice pogibije prvoga zagorskoga branitelja, Željka Pavića-Kalca: “Bio je jedan od najboljih”

25. srpnja 2023. Izdvojeno

Povodom 32. obljetnice pogibije prvoga zagorskoga branitelja i prvoga Tigra, Željka Pavića-Kalca, Općina Đurmanec i braniteljske udruge, obitelj i prijatelji, okupili su se 21. srpnja u Đurmancu kako bi paljenjem svijeća, polaganjem vijenaca na grobu i kod spomenika Željka Pavića-Kalca uz molitvu koju je predvodio fra Franjo Tomašević odali počast hrabrom suborcu i prijatelju, čije je junaštvo i žrtva za domovinu ostavilo trajan pečat u mještanima Općine Đurmanec.

25. srpnja 1991. godine, na Centar za obuku Zbora narodne garde u Erdutu u istočnoj Slavoniji, s obale Dunava, dogodio se iznenadni raketni napad JNA iz višecijevnih raketnih bacača s područja Srbije, na pripadnike 1. gardijske brigade Tigrovi, postrojbe iz Rakitja.  Napad je odnio živote šest hrabrih Tigrova, među kojima je bio i Željko Pavić-Kalc.

Ervin Škacan, ravnatelj Ustanove za sveobuhvatnu skrb Tigrovi, i sam je doživio strahote Domovinskoga rata, a za svog prijatelja Željka ima samo riječi pohvale.

-Osobno sam bio sudionik tih događaja. Granata koja je doletjela i usmrtila našega Željka, moga velikoga prijatelja, pogodila je i mene. Njega je odnijela na jednu stranu, mene na drugu stranu i on je smrtno stradao, a ja sam uspio preživjeti. Taj događaj je obilježio u velikom djelu i mene kao osobu, jer Željko je bio, mogu slobodno reći, jedan od najboljih od nas i ti najbolji od nas su i nastradali – s emocijom govori Škacan.

Šest Tigrova smrtno je stradalo, a 19 ih je bilo ranjeno. Uz Željka Pavića-Kalca iz Đurmanca, stradali su i Mile Čulina iz Pridrage, Anto Grbić iz Županje, Miroslav Gržan iz Slunja, Josip Knežević iz Požege, te Mirko Rožman iz Otočca.

-U sebi nikada nije imao nikakav strah, bio je iznimno hrabar i poštovan, kao suborac vrlo zahvalan i kao prijatelj odan. To su neke osobine koje su ga krasile, o čemu svjedoče i njegovi prijatelji iz škole koji se okupljaju u Đurmancu i svi suborci i specijalne jedinice iz specijalne policije i pripadnici Tigrova – dodao je Škacan o prijatelju i suborcu, Željku Paviću-Kalcu.

Svake godine, 25. srpnja, ratni veterani 1. gardijske brigade, poznati kao Tigrovi, odaju počast svojim poginulim suborcima posjetom mjestu stradanja u Erdutu.


Načelnik Općine Đurmanec, Damir Belošević, izrazio je zahvalnost svima koji su na bilo koji način sudjelovali u obrani domovine, kao i njihovim obiteljima i prijateljima.

-Ova obljetnica nas podsjeća na važnost čuvanja sjećanja na hrabre branitelje, koji su bez razmišljanja stavili svoje živote na kocku kako bi zaštitili našu domovinu od agresora. Željko Pavić-Kalc i njegovi suborci, Tigrovi, su svojim požrtvovnim djelovanjem postali simbol hrabrosti i neustrašivosti u borbi za slobodu.