Općina Đurmanec Općina Đurmanec

ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE ĐURMANEC

25. travnja 2022. Izdvojeno

Vijesti

U popodnevnim satima u prostorijama Osnovne škole Đurmanec održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Đurmanec koju je otvorila Ivančića Hrček predsjednica Općinskog vijeća i pritom svima zaželjela dobrodošlicu. Zatim se svim prisutnima obratio načelnik Damir Belošević koji je iznio postignute rezultate u zadnjih godinu dana.
Kao najznačajniji realizirani projekt u prošloj godini je izgradnja Dječjeg vrtića Đurmanec, koji je svoja vrata otvorio početkom pedagoške godine. Vrtić je izgrađen prema svim pedagoškim standardima, a ukupna vrijednost investicije iznosi 12,5 milijuna kuna.

Najznačajniji projekt koji je u realizaciji je izgradnja mreže širokopojasnog interneta vrijednosti investicije 59,4 milijuna kuna od čega će Hrvatski telekom uložiti 37,4 milijuna vlastitih sredstava, dok se preostali dio osigurava bespovratnim sredstvima EU, projekt se uz Općinu Đurmanec kao nositelja provodi i na području grada Krapine i općina Jesenje, Petrovsko i Radoboj. Projekti koju su u pripremi za natječaje iz nove EU omotnice su, izgradnja spojne ceste prema groblju s parkiralištem i izgradnja kulturnog centra u Đurmancu za što će dokumentacija biti spremna do jeseni. Također u tijeku je priprema dokumentacije za izgradnju novog paviljona Dječjeg vrtića Đurmanec i izrada projektne dokumentacije za izradu biciklističke staze od Đurmanca do Lupinjaka koje smo prijavili na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, a na Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavljen je projekt digitalizacije javne uprave. Općina je ušla u obuhvat Urbanog područja Krapina, gdje će u financijskom razdoblju 2021. – 2027. g. imati mogućnosti korištenja financijskih sredstava za realizaciju projekata iz ITU mehanizma. Govoreći o ulaganjima u komunalnu infrastrukturu asfaltirane su nerazvrstane ceste u naseljima Goričanovec, Jezerišće, Ravninsko i Putkovec za što je utrošeno 1,1 milijun kuna, dobivenih od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i iz općinskog proračuna. U suradnji s Hrvatskom vodama sanirana su klizišta u naseljima Putkovec i Lukovčak u vrijednosti od 916.000 kuna, od čega je sufinanciranje Hrvatskih voda iznosilo 550.000 kuna, a Općine 366.000 kuna, dok je klizište u naselju Škrleci sanirano iz proračuna općine. Izgrađen je nogostup u naselju Ravninsko u dužini od oko 360 m, za što je utrošeno 246.000 kuna, a u suradnji s mještanima Donjeg Maclja i HEP-om započet je projekt izgradnje distribucijske elektroenergetske mreže.
Na svečanoj sjednici uručena su općinska priznanja, koje je Općinsko vijeće dodijelilo istaknutim osobama za prošlu godinu. Nagrada za životno djelo Općine Đurmanec dodijeljena je Ivanu Škrlcu iz Đurmanca, budući da je dosad 100 puta dobrovoljno dao krv. Povelja Općine Đurmanec dodijeljena je Dragutinu Pelinu iz Đurmanca za njegov rad, angažman i za postignute zapažene rezultate na području vatrogastva i promicanju vrijednosti demokratskog društva, koji je svojim 40-godišnjim humanim djelovanjem, upornim i uspješnim radom pridonio promoviranju ugleda Općine Đurmanec. Plaketa Općine Đurmanec dodijeljena je Obrtu Autoprijevoznik Zdravko Satler, vl. Zdravko Satler iz Đurmanca, kao i Obrtu Transport – Pracaić, vl. Petra Pracaić iz Đurmanca za znatno pridonošenje razvoju gospodarstva i obrtništva na području općine Đurmanec, ta za 30 godina rada i postojanja.

Dodijeljena su i prigodne nagrade za najljepše uređene okućnice i vrtove. Za najljepšu okućnicu nagrada je pripala Ivanki Novak iz Hromca, za drugo mjesto nagrađena je Ljiljana Varjačić iz Đurmanca, a za treće Iva Lovrenčić iz Ravninskog.
Za najljepši vrt i prvo mjesto Ivana Vešligaj iz Hromca, za drugo Božica Smiljanec iz Donjeg Maclja i za treće Ivanka Grilec iz Hromca.

Čestitke uz Dan općine Đurmanec, posebno svim nagrađenima uputili su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Siniša Jenkač, izaslanik premijera državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, zamjenica župana Jasna Petek i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović koji se obratio i u ime kolega gradonačelnika i načelnika.