Općina Đurmanec Općina Đurmanec

U općini Đurmanec otvorena obnovljena Područna škola Putkovec

15. ožujka 2024. Izdvojeno

Nakon opsežnih radova na obnovi u četvrtak je održano otvorenje Područne škole Putkovec u Općini Đurmanec. Riječ je o školi koja je oštećena potresom u ožujku 2020. godine, a dodatna oštećenja zgrada je zadobila u petrinjskom potresu te nije bila sigurna za boravak učenika.

Projekt obnove vrijedan je više od milijun eura, odnosno 7,6 milijuna kuna, a financiran je u većem dijelu iz Fonda solidarnosti EU, otprilike dvije trećine, a jedna je trećina troškova obnove financirana je iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Načelnik općine Đurmanec Damir Belošević istaknuo je da je sada riječ o modernom objektu koji pruža sve mogućnosti koje su potrebne za odgoj djece u današnje vrijeme. Zahvalio je Ministarstvu, Županiji i svima koji su sudjelovali u projektu u ovom kratkom vremenu u kojem se došlo do velikog izdanja u kojem će uživati brojne generacije učenika.

– Kad se vraćamo malo u prošlost, po pitanju školstva na ovim područjima i kad vidimo da je 1959. kada je otvorena ova Područna škola, da je ovdje bilo preko 100 učenika nižih razreda i kad to usporedimo s ovime danas, jedina naša zadaća je da učinimo sve da se buduće generacije povećaju, da bude još više djece – rekao je Belošević.

Ravnatelj škole Krešimir Kralj istaknuo je kako krajem 50-ih godina prošlog stoljeća otvorena škola u Putkovcu koja je bila u funkciji sve do 2020. godine kada je zbog petrinjskog potresa više nije bila sigurna za boravak učenika te su oni premješteni u matičnu školu u Đurmancu.

Otvorenju su prisustvovali i ravnatelj Uprave za provedbu obnove od potresa Tonči Glavinić, predstavnik izvođača radova, upravitelj Zanatske udruge Kuna-gora, Julio Fišter i voditelj gradilišta Danijel Cindrić.

Uime potpredsjednika Vlade i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića i ravnatelj Uprave za provedbu obnove od potresa Tonči Glavinić rekao je kako mu je čast biti na otvorenju nove škole, pogotovo jer se radi o najmlađima. Osvrnuo se na obnovu nakon dva velika potresa – zagrebačkog i petrinjskog.

– Kada pogledamo situaciju, završeno je sada više od 11.600 zgrada koje su oštećene u potresu, što privatno, što javnih zgrada, a u tijeku je izvođenje preko 1600 zgrada i javne i privatne namjene, a sveukupno je Vlada uložila više od 2,3 milijarde eura. Kada pogledamo sve to skupa, uvijek može bolje, ali mislim da smo do sada dosta toga dobrog napravili jer od te 2,3 milijarde eura, na području zagrebačkog potresa uloženo je 1,25 milijardi eura – rekao je Glavinić te djeci poželio uspješan završetak školske godine i sve naredne godine koje će provesti u novoj školi. Na svečanom otvorenju Područne škole bio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek.