Općina Đurmanec Općina Đurmanec

Vatrogasci DVD-a Đurmanec dokazali da su spremni za sve izazove

25. rujna 2023. Izdvojeno

Članovi DVD-a Đurmanec pokaznom vatrogasnom vježbom u četvrtak su u Dječjem vrtiću Đurmanec pokazali da mogu odgovoriti na sve izazove i zaštitu od ugroza mještana Općine te imovine. U pokaznoj vježbi sudjelovala su četiri vozila DVD-a Đurmanec, jedno vozilo Javne vatrogasne postrojbe te ukupno 20 vatrogasaca.  Kako je izgledala sama vježba pojasnio je tajnik DVD-a Đurmanec Mihael Pospiš.

-Pretpostavka je bila kako je u dvorani za sastanke izbio požar zbog kvara na električnim instalacijama. Vatra i dim su se počeli širiti po hodniku i ostalim prostorijama u vrtiću. Kad su zaposlenici vidjeli dim, obavijestili su ravnateljicu vrtića. Krenula je evakuacija djece i svih zaposlenika. Nakon evakuacije nedostajalo je jedno dijete. Odmah je kontaktiran Centar 112, koji je zatim o požaru u dječjem vrtiću obavijestio VOC pozivom na 193.  VOC je putem sirene i sms poruka ‘podignuo’ DVD Đurmanec i time je zapravo počela vježba – istaknuo je Pospiš.

Slijedila je odluka na koje mjesto bi se trebali postaviti ljudi i vozila, i krenulo se u pronalazak djeteta i gašenje požara.

– Nakon ulaska u objekt, vatrogasci su odmah krenuli u potragu za djetetom, koje je ubrzo pronađeno i demonstrativno mu je pružena prva pomoć. Nakon toga je odvedeno van kod ostale djece i zaposlenika vrtića. Uslijedilo je otvaranje prozora u vrtiću kako bi dim što prije izašao van, te je ubrzo ugašen i požar unutarnjom navalom – prepričao je tijek vježbe tajnik DVD-a. Vježba je završila postrojavanjem vozila na travnatom igralištu pokraj vrtića, gdje je napravljena analiza cijelog događaja.    

Zadovoljan tijekom vježbe i činjenicom da su pripadnici DVD-a pokazali spremnost i uvježbanost da se nose i s najtežim situacijama je načelnik Općine Damir Belošević.

-Vatrogasci su brzom reakcijom uklonili svaku opasnost i pokazali da mogu rješavati potencijalne teške situacije kao što je požar u dječjem vrtiću. Ovo je samo potvrda da je svaki uložen euro u naš DVD zapravo ulaganje u sigurnost cijele naše Općine i naših sumještana. Pripadnici DVD-a su uvijek tu kada ih zatrebamo na čemu im u ime svih mještana od srca zahvaljujem – završio je Belošević.

U pokaznoj vježbi sudjelovali su djelatnici i djeca dječjeg vrtića, DVD Đurmanec, JVP Krapina, Županijski centar 112, VOC 193 – Zabok, a neposredno su sudjelovali Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije, Stožer civilne zaštite Đurmanec, Stožer civilne zaštite Krapina, Policijska postaja Krapina, HEP Krapina i Dežurni plin.

Uz načelnika Damira Beloševića, javnoj vježbi prisustvovali su i predsjednica Općinskog vijeća Ivančica Hrček i pročelnik Miro Pavić, zatim zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije, Marijan Lovrenčić te u ime Službe civilne zaštite Krapina, Dražen Strabić.