Općina Đurmanec Općina Đurmanec

Donji Macelj

Donji Macelj je naselje koje prema popisu stanovništva iz 2011. godine broji 565 stanovnika, a prostire se na 12,83 km².

Sastoji se od nekoliko raštrkanih zaselaka smještenih na rubnim dijelovima doline kojom protječe Maceljčica, te okruženih šumama koje ujedno zauzimaju najveći dio ukupne površine. Najveći zaselak je Smiljanova Graba, a tu se nalazi Srevast- vinorodno područje, kao i Lepa Bukva -nekadašnje gospodarstvo Otenffels. Isto tako, tu je smještena Područna škola Macelj.

Godine 2007. dovršena je izgradnja crkve MukeIsusove na spomen žrtvama Križnog puta, uz koju su pokopani posmrtni ostaci 1163 ubijene osobe ekshumirane 1992. godine iz 23 pronađene masovne grobnice. Pretpostavlja se da je na tom području još oko 130 neekshumiranih masovnih grobnica u kojima je oko 12 tisuća ubijenih hrvatskih vojnika i civila. Također, 2011. godine završena je izgradnja postaja Križnog puta uz crkvu,tepostavljena spomen ploča u znak sjećanja na žrtve komunističkog režima stradale u Maclju. Svake godine održava se hodočašće „Križni put- stopama pobijenih“ gdje hodočasnici kreću od željezničke postaje u Đurmancu prema crkvi.

Donjim Macljem prolazi državna cesta D1 (Macelj-Zagreb-Split), aod 2007. godine i novoizgrađeni dio autoceste A2 (Zagreb-Krapina-Macelj).