Općina Đurmanec Općina Đurmanec

Đurmanec

Glavno i središnje naselje Općine. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine broji 831 stanovnika što ga po broju stanovnika čini najvećim naseljem u Općini, a prostire se na 2,87 km².

Tu se od 1930. godine nalazi željeznička postaja(pruga Zagreb- Varaždin s odvojkom za Krapinu). U prosincu 2014. godine otvoren je i obnovljeni dio pruge prema Hromcu, te sada vlakovi voze i u susjednu Sloveniju.

U naselju Đurmanec nalazi se župna crkva sv. Jurja sa župnim dvorom, kapela poklonac sv. Josipa, te mjesno groblje sa spomen grobnicom NOB-u.

Tu se još nalaze zdravstvena ambulanta, zubna ambulanta, ljekarna, osnovna škola sa sportskom dvoranom koja je u izgradnji, prekrasna šetnica sa spomenikom prvom poginulom branitelju u Županiji Željku Paviću, zatim pošta, vatrogasni dom, ugostiteljski objekti, te nekoliko obrtničkih radnji.

Otuda, kroz Putkovec prema Pregradi vodi i prva Vinska cesta u Hrvatskom zagorju, otvorena 1994. godine.

Sam centar Đurmanca predstavlja značajno prometno raskrižje. Nalazi se na ruti Pyhrnskog pravca (Nurnberg-Linz-Graz-Macelj-Zagreb-Split).Tuda prolazi državna cesta D207 prema Humu na Sutli i dalje prema Sloveniji, zatim D1 (Macelj-Zagreb-Split) i D74 prema Lepoglavi. U Đurmancu je i izlaz sa autoceste A2.