Općina Đurmanec Općina Đurmanec

NAJLJEPŠA I NAJSUROVITIJA PLANINA: PD “Husni” osvojilo posebno, opasno i teško Biokovo

17. lipnja 2022. Izdvojeno

Vijesti

Planinarsko društvo “Husni” iz Đurmanca u svibnju je na dva dana organiziralo zahtjevno planinarenje na Biokovo. Planinari su “naoružani” strpljenjem, dobrom fizičkom formom i opremom krenuli u dvije grupe. Jedna je grupa, od 19 planinara prvi dan išla rutom Milići -Sveti Jure – Vošac, nakon čega su prespavali u domu Toni Rosso, dok su drugi dan išli rutom Vidikovac – Štrbina – Skywalk – Mali vrh – Tučepi/Sridasela. Druga grupa, od 27 članova Društva planinarila je rutom Makarska – Vošac – Skywalk, a potom se kombijem prevezla do Makarske i prespavali su u mobilnim kućicama u Podgori. Dojmovi planinara su kako je Biokovo najsurovitija, ali i najljepša planina u Hrvatskoj. Polazišna točka jednoj grupi bila je u selu Milići na nekih 400 metara nadmorske visine, a najviša točka bila je vrh Sv. Jure na 1762 metra, koji je drugi najviši vrh u Hrvatskoj. Ivona Grilec iz PD “Husni” rekla nam je kako planini možemo dodati još puno epiteta.

– Biokovo je najveća, najduža, fenomenalna, posebna, opasna, naporna, teška planina…. To je iznimno zahtjevan i naporan uspon, koji zahtjeva dobru kondicijsku snagu, a uz to na sebi smo imali i ruksake težine od 13 do 15 kilograma. Uživali smo i u pogledu sa Skywalk-a koji je doista nezaboravan – istaknula je Ivona te dodala kako je silazak brutalan, a staza srednje teška.

– Izgleda kao da nema kraja, ali uspjeli smo sve savladati, spustiti se i otići do plaže, kako bi uživali u tirkiznom moru s pogledom na vrh Vošac i divili se toj netaknutoj, surovo j i predivnoj planini – zaključila je Grilec.

Dodajmo kako je planinarima vodič bio Dario Herak.